Impressie: Iron Fist

Standard

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor XGN.nl en is gepubliceerd op 8 maart 2017.

Iron Fist vormt de laatste toevoeging aan de Defenders en vanaf vandaag is de serie te zien op Netflix. Weet deze serie net zoveel te boeien als de vorige samenwerkingen tussen Netflix en Marvel? In onze Iron Fist preview lees je een impressie van de eerste zes afleveringen van de serie.

In 2015 verscheen het eerste seizoen van Daredevil op Netflix, die het begin vormde van een prachtige samenwerking tussen Marvel en Netflix. Later werden hier ook de series Jessica Jones en Luke Cage aan toegevoegd en werd Daredevil voorzien van een tweede seizoen. Al deze series zullen later dit jaar samenkomen in een cross-over genaamd The Defenders. De laatste toevoeging aan deze reeks is Iron Fist, waarmee de Defenders eindelijk compleet zijn.

Iron Fist vertelt het verhaal van Danny Rand (Finn Jones), miljardair en erfgenaam van het bedrijf Rand Enterprises, die terugkeert naar zijn thuis in New York na jarenlang vermist te zijn geweest. Danny was betrokken bij een vliegtuigongeluk toen hij slechts tien jaar oud was. Zijn ouders kwamen hierbij om het leven en iedereen dacht dat ook Danny het niet overleefd had. Bij terugkomst in New York wordt hij dan ook niet bepaald met open armen ontvangen.

iron fist preview]

Op zoek naar zijn identiteit

Danny wordt namelijk totaal niet herkend door de mensen die hij vroeger zijn vrienden noemde, en wordt al snel uit het gebouw van Rand Enterprises gezet. Rand Enterprises is een groot bedrijf dat is opgezet door Wendell Rand, de vader van Danny, en zijn vriend Harold Meachum. De Rands en de Meachums waren enorm hecht met elkaar en Danny ging als kind dan ook veel om met de kinderen van de Meachums: Ward (Tom Pelphrey) en Joy (Jessica Stroup).

Terug in New York komt Danny erachter dat Rand Enterprises inmiddels in de handen van Ward en Joy ligt. Zij geloven alleen niet dat hij de waarheid spreekt: hij is immers overleden en mensen staan niet zomaar op uit de dood. Dit zorgt ervoor dat Danny als een vreemde wordt behandeld terwijl hij op zoek moet gaan naar bewijs van zijn identiteit.

iron fist preview

Gezworen vijanden

Het probleem rondom zijn identiteit is niet het enige waar Danny mee te maken krijgt na zijn terugkeer in de bewoonde wereld. Er spelen namelijk veel grotere zaken op de achtergrond. De afgelopen vijftien jaar heeft Danny doorgebracht in een klooster in K’un Lun, waar hij door monniken getraind werd in onder andere kung-fu. Hier nam hij bovendien de titel van Iron Fist op zich, maar het wordt in de eerste zes afleveringen nog niet helemaal duidelijk hoe en waarom.

Deze intense training diende één groot doel: hem klaar te stomen voor het vernietigen van The Hand, de gezworen vijand van de Iron Fist. De rest van zijn verleden is gehuld in mysterie en hetzelfde geldt voor The Hand: het is Danny namelijk aan het begin van de serie niet helemaal duidelijk wie of wat dit precies is. Fans van de Marvel Netflix series zijn al wel bekend met The Hand: deze grote criminele organisatie speelde namelijk al een belangrijke rol in het tweede seizoen van Daredevil.

iron fist preview

Nieuwe en bekende gezichten

Iron Fist draait, naast Danny, vooral om de Meachums. Ward en Joy staan aan het hoofd van Rand Enterprises en zijn maar weinig enthousiast over de terugkeer van Danny. Ze zijn bovendien allebei kille zakenmensen, die de winst en het aanzien van het bedrijf op de eerste plaats hebben staan. Zo heeft Ward een hoop geheimen en zien we Joy vooral achter de schermen werken.

Daarnaast zien we het personage Colleen Wing (Jessica Henwick), een jonge Aziatische vrouw met een eigen dojo. Ze is één van de enige personen die Danny aan het begin van zijn tijd in New York uit de brand heeft geholpen. Later in de serie neemt ze een soort rol van sidekick op zich: haar badass vechtkunsten zorgen ervoor dat ze een waardevolle aanwinst is.

Bovendien bevat Iron Fist een aantal oude bekenden. Ten eerste zien we de verpleegster Claire Temple terug, die tot nu toe een rol heeft gespeeld in iedere Marvel Netflix serie. Ook Jeri Hogarth, de keiharde advocate die we kennen uit Jessica Jones, maakt een verschijning in Iron Fist: zij helpt Danny om zijn identiteit terug te krijgen. Ook krijgen we te maken met bekende gezichten die onderdeel blijken te zijn van de mysterieuze organisatie The Hand.

iron fist preview

Overtuigende actie

De actiescènes in Iron Fist zijn aan het begin nog wat weinig in aantal, maar hoe verder je in de serie komt, hoe meer actie er te vinden is. De actie in Iron Fist komt het meeste overeen met de actie in Daredevil: de nadruk ligt op martial arts en andere vechtkunsten. Voornamelijk kung-fu, wat Danny beoefent, komt veelal aan bod tijdens de gevechten.

In de eerste zes afleveringen zijn dan ook weinig vuurwapens te bespeuren. De actie verloopt voornamelijk via hand-to-hand combat. Wapens zijn niet totaal afwezig, maar komen vooral voor in de vorm van katana’s, zwaarden, hakbijlen, kapmessen en nunchuks.

We zien nog weinig special effects langskomen in de eerste zes afleveringen, behalve op de momenten waarop Danny de kracht van de Iron Fist gebruikt. Hoewel ze niet heel vaak voorkomen, zijn deze scènes wel goed uitgewerkt en dus overtuigend: met de special effects lijkt het dus wel goed te zitten in Iron Fist.

iron fist preview

Smaakt naar meer

Na het zien van de eerste zes afleveringen van Iron Fist willen we eigenlijk maar een ding: de rest van de afleveringen bekijken. De samenwerking tussen Marvel en Netflix resulteert in reeds weer een toffe serie die je eigenlijk het liefst in één ruk wil uitkijken. Iron Fist is een definitieve aanrader voor fans van de andere Marvel Netflix series, en al helemaal voor fans van Daredevil, aangezien de nieuwe serie daar het meeste mee overeen komt.