Review: The Shallows (Blu-ray)

Standard

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor XGN.nl en is gepubliceerd op 24 december 2016.

Een haaienfilm met Blake Lively in de hoofdrol: we hebben het hier natuurlijk over The Shallows, die afgelopen zomer in de bioscoop verscheen. Inmiddels is de film uit op DVD en Blu-ray en in onze The Shallows review lees je of de film met tropische setting de koude Nederlandse winter een beetje weet op te leuken!

The Shallows wordt ingedeeld onder de genres “survival horror & thriller”, maar laten we al meteen met de deur in huis vallen: een horror is het zeker niet. De film bevat wat spannende momenten en voor de bange kijker zitten er wellicht één a twee jumpscares in verwerkt, maar daar blijft het dan ook bij.

In de film trekt jonge surfster Nancy naar een verlaten strand, maar tijdens het surfen op zee wordt ze aangevallen door een grote witte haai. Ze komt vervolgens op slechts zo’n 180 meter van het strand vast te zitten, terwijl de haai in de buurt blijft: durft ze de overtocht te wagen?

Flinterdun verhaal

Op zich is de bovengenoemde samenvatting in grote lijnen ook het verhaal van The Shallows. Daarnaast is er echter nog een achtergrondverhaal te vinden, dat echter zo flinterdun en generiek is dat je het snel over het hoofd ziet.

Nancy is namelijk naar dit bepaalde strand getrokken omdat haar inmiddels overleden moeder daar vaak kwam toen ze nog zwanger met Nancy was. Nancy is om deze reden weggelopen van huis en heeft haar medische opleiding de rug toe gekeerd. De rest van haar familie kan het niet zo goed begrijpen en ziet haar liever weer naar huis komen. Dat was het dan ook wel, wat het ‘verhaal’ van The Shallows betreft.

the shallows review

Interessante actiemomenten

Het mag dan ook vrij duidelijk zijn dat het verhaal niet de hoofdrol speelt in deze film: die wordt ingevuld door Blake Lively. En dat merk je. The Shallows bevat dan ook een hoop, maar dan ook echt een hoop shots die zich voornamelijk op haar lichaam focussen. Denk hierbij aan camerahoeken van achteren wanneer ze op een surfboard ligt, of een close-up shot wanneer ze zich omkleedt. Voor de geïnteresseerde kijker vast leuk, maar aan de film zelf voegt dit echt niets toe.

Waar het natuurlijk echt om gaat in The Shallows zijn de actiemomenten, die gelukkig wel echt interessant zijn. Hoewel het grootste deel van de film wat langzaam en bovendien enorm generiek is, zijn de momenten waarin de haai dan ook daadwerkelijk wat doet wel waard om te kijken. Op die momentjes zit je dan ook wel even op het puntje van je stoel, waarna de aandacht alweer snel verslapt, want helaas zijn die momenten wel op een kleine twee handen te tellen.

the shallows review

De wet van Murphy

Daarnaast wordt het al snel duidelijk dat de filmmakers bekend zijn met de wet van Murphy. Deze houdt kort gezegd in dat “alles wat fout kan gaan, gaat ook fout”. Dit zien we terug in The Shallows, want bijna alles gaat fout wanneer Nancy probeert te ontsnappen: zo doen zich steeds grimmigere omstandigheden voor.

Ziet Nancy een man op het strand, die wellicht kan helpen? Helaas: hij is dronken, en steelt haar telefoon. Bovendien wordt hij nog opgegeten door de haai, wat wellicht het meest interessante shot van de film tot gevolg heeft. Kan Nancy veilig naar het kleine eilandje komen? Helaas: ze stoot zich meerdere malen aan het rif, waardoor ze nog verder gewond raakt. Wil Nancy een stuk zwemmen, naar een andere veilige plek? Helaas: het water zit opeens vol met kwallen. Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.

the shallows review

Steven Seagull

Wellicht is het meest interessante karakter uit de film nog Steven Seagull, de gewonde meeuw die zich op het kleine eilandje met Nancy bevindt. Eigenlijk hoop je als kijker voornamelijk dat de meeuw het overleeft. Het mag dan ook gezegd worden dat er amper karakterontwikkeling te bespeuren is en Blake Lively’s acteerprestaties zijn ook niet echt van de hoogste plank.

Zo komt ze op sommige momenten nog wel overtuigend over, maar de overdaad aan gekerm en gekreun doet hier wel wat afbreuk aan. Vooral op de minder serieuze momenten, bijvoorbeeld aan het begin van de film, komt de rol van Nancy niet erg overtuigend over en voelt het allemaal wat clichématig aan.

the shallows review

Extra’s op de Blu-ray

De Blu-ray versie van The Shallows bevat gelukkig nog een aantal extra’s. Hierin krijgen kijkers een korte blik achter de schermen op het proces van het maken van een film ter water en Blake Lively’s fysieke training voor haar rol als Nancy (Shooting in ‘The Shallows‘), het proces van het ontwerpen van de haai: van concept tot creatie (How To Build A Shark) en het zoeken van het best geschikte strand voor de film (Finding the Perfect Beach).

Ook bevat de film nog een korte documentaire, waarin een overlever van een haaienaanval zijn ervaringen vertelt (When Sharks Attack) en zijn er de nodige verwijderde scènes op het schijfje te vinden. Al met al ben je zo’n dertig minuten verder door deze extra’s.

the shallows review

The Shallows Review – Niet erg indrukwekkend

Mocht je nu enorm van zijn van haaienfilms of van Blake Lively, dan weet The Shallows je waarschijnlijk wel te interesseren. Voor ieder ander persoon is het een voornamelijk middelmatige film met een flinterdun verhaal en een hoop ‘sexy’ camerashots. De momenten met de haai zijn wel interessant, maar tijdens de rest van de film zakt je aandacht vrij snel weg. Gelukkig hebben we Steven Seagull en de Blu-ray extra’s nog.

Eindoordeel: 6.5 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *