Review: War Dogs (Blu-ray)

Standard

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor XGN.nl en is gepubliceerd op 31 december 2016.

Een wapencontract van 300 miljoen dollar voor het Amerikaanse leger, in de handen van twee twintigers. In War Dogs zien we de opkomst en ondergang van wapenhandelaars Efraim Diveroli en David Packouz. De film is inmiddels uit op DVD en Blu-ray en in onze War Dogs Review lees je of deze film de moeite waard is!

War Dogs vertelt het verhaal van Efraim Diveroli en David Packouz, twee internationale wapenhandelaars. Efraims bedrijf AEY Inc. was een grote leverancier voor wapens aan het Amerikaanse leger, maar de frauduleuze praktijken van Efraim en Packouz hadden nare gevolgen voor het duo. Dit is, in het kort, dan ook het verhaal van de film War Dogs, die op deze ware gebeurtenissen gebaseerd is.

Een leugentje om bestwil?

In War Dogs wordt de rol van Efraim Diveroli vertolkt door Jonah Hill (21 Jump Street, The Wolf Of Wall Street) en Miles Teller (Divergent, Whiplash) kruipt in de huid van David Packouz. Aan het begin van de film verdient Packouz zijn brood door rijke, oudere mannen te masseren voor geld. Niet zo gek dus, dat hij zijn baantje zat is en net op dat moment komt jeugdvriend Efraim om de hoek kijken. Efraim heeft namelijk een eigen bedrijf opgestart, AEY Inc., waarmee hij aardig wat geld verdient door wapens aan het Amerikaanse leger te verkopen.

Wanneer David een baan aangeboden krijgt in het bedrijf van Efraim, heeft hij op het eerste moment wat twijfels. David en zijn vriendin Iz (Ana de Armas) zijn namelijk erg tegen de Irak-oorlog en Iz zou er kapot van zijn als ze erachter zou komen dat David hier juist aan meewerkt door wapens te leveren. De oplossing lijkt dan simpel: een leugentje om bestwil kan geen kwaad, toch?

Efraim en David slepen steeds grotere contracten in de wacht, terwijl de leugens rond Iz en David zich steeds verder verstrikken. Natuurlijk kan dit zo niet blijven doorgaan, zeker niet wanneer een wapendeal fout gaat en het duo naar Jordanië moet afreizen om hun wapens veilig te stellen..

war dogs review

Sterke prestaties van de cast

Wanneer we kijken naar de cast en haar prestaties, is er eigenlijk weinig negatiefs op te merken. Zeker wanneer we het hebben over Jonah Hill, die de rol van Efraim Diveroli op zich neemt. Het is te merken dat hij goed in zijn rol zit en daardoor vult Hill de rol van Efraim dan ook prima op: het is een sterke match tussen de acteur en zijn rol. Ook Miles Teller levert prima prestaties als partner David Packouz en hij komt overtuigend over.

Daarnaast zien we nog een grote rol voor Ana de Armas als Iz, vriendin van David. Je merkt als kijker wat voor invloed het werk van David op haar heeft en langzaam maar zeker voel je dat zijn familie hieraan onderdoor gaat. Ook Bradley Cooper (The Hangover, Limitless) komt nog om de hoek kijken als de legendarische wapenhandelaar Henry Girard.

war dogs review

Humor met een donker randje

War Dogs is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, alhoewel de film wel enorm aangedikt is. Maar dat is bijna altijd zo bij films die gebaseerd zijn op een waargebeurd verhaal. Dit geeft de film extra ruimte voor humoristische, maar ook actievolle scènes. Er zit dan niet heel veel actie in de film, maar de actie die er te vinden is, is goed uitgevoerd: zoals een spannende scène waarin het duo de Irakese woestijn doorkruist met een truck vol illegale wapens.

Daarnaast is een van de belangrijkste punten van War Dogs natuurlijk de humor. En die is goed geslaagd, want de film is op veel momenten echt komisch. Maar wel op een donkere manier, want de film behoudt zijn serieuze ondertoon. Behalve af en toe dan, wanneer het net iets té flauw wordt. Toch is het tof om te zien hoe regisseur Todd Phillips een goede balans heeft weten te vinden tussen de serieuze gebeurtenissen en de hilariteit in de film. Want die serieuze elementen doen het enorm goed en geven de film een donker randje.

war dogs review

Extra’s op de Blu-ray

Een Blu-ray zou een Blu-ray niet zijn zonder de nodige extra’s. Natuurlijk bevat ook War Dogs een aantal van deze extra’s, waarmee je je kijkplezier nog ietsjes kan uitbreiden.

Op de Blu-ray van War Dogs zijn drie extra’s te vinden, die in totaal niet veel langer dan twintig minuten duren. General Philips: Boots On The Ground bevat interviews met de cast en de crew en biedt een kijkje achter de schermen, zodat je wat inzicht krijgt in het proces van het maken van de film en waar het verhaal vandaan komt. Access Granted focust op de echte David Packouz en in deze feature vertelt hij over het echte verhaal en het werken aan de film. Dan is er nog de derde extra, Pentagon Pie: een geanimeerde video over twee ratten, die geld verdienen door wapens te verkopen aan het Pentagon.

De extra’s zijn wat magertjes, waardoor de Blu-ray versie van War Dogs dus helaas niet heel veel nieuws onder de zon biedt.

war dogs review

War Dogs Review – Goed uitgevoerd geheel

Al met al is War Dogs zeker een aanrader. De film biedt komische scènes, die door het waargebeurde verhaal achter de film een wat donker randje bevatten, wat het des te sterker maakt. Het geheel is goed uitgevoerd door een sterk presterende cast die geleid wordt door Jonah Hill als Efraim Diveroli.

De Blu-ray versie biedt daarentegen niet heel veel nieuws en bevat een kleine twintig minuten aan bonusmateriaal. Toch mag dat de pret niet drukken, want de feature film is natuurlijk waar het vooral om draait!

Eindoordeel: 8.0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *