Special: 5 toffe RPG’s voor de PS Vita

Standard

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor XGN.nl en is gepubliceerd op 17 januari 2016.

Hoewel er de laatste tijd niet enorm veel nieuwe games voor Sony’s handheld verschijnen, is dat zeker geen reden om je PS Vita stof te laten happen. Deze handheld beschikt namelijk over een hele hoop toffe games die elk de moeite waard zijn om te spelen. Vooral de RPG’s mogen er zijn: check hier 5 toffe RPG’s voor PS Vita!

5. Child Of Light

Child Of Light is een 2D platformer RPG die in juli 2014 voor de PS Vita verscheen. Als speler kruip je in de huid van Aurora, een meisje met knalrood haar dat bij haar familie is weggehaald. Tijdens haar zoektocht naar haar vader moet ze het koninkrijk Lemuria helpen door de zon, maan en de sterren te bevrijden van de mysterieuze Queen Of The Night.

Child Of Light combineert puzzel-elementen van platformers met turn-based combat, het vrijspelen van skill points en het looten van RPG’s. Bovendien is de game vrij uniek vormgegeven aangezien alles eruit ziet als een grote tekening. Daar komt nog bij dat de game slechts 15 euro kost.

Deze RPG verscheen op bijna elk modern platform (behalve de 3DS) en haalde wereldwijd hoge reviewscores binnen. Wij beoordeelden deze game zelfs met een 9.5 in de review!

4. Soul Sacrifice Delta

Soul Sacrifice Delta is de opgepoetste en complete versie van het in 2013 verschenen Soul Sacrifice. Delta biedt naast verbeterde graphics ook alle DLC voor Soul Sacrifice, samen met nieuwe features en content. Soul Sacrifice Delta is een actie-avonturen RPG die in 2014 voor de PS Vita verscheen.

Centraal in de game staat het thema opoffering. Dit is tevens een kernelement van de gameplay: de speler kan items of delen van het lichaam van het personage opofferen om zo verwoestende aanvallen uit te voeren. Deze opofferingen blijven permanent gemarkeerd op het lichaam van je karakter, waardoor het geen oneindige bron is waar je uit kan putten.

Deze RPG haalde wereldwijd hoge reviewscores en op XGN beoordeelden wij de game met een 8.0 in de review. Voorganger Soul Sacrifice werd door ons ook beoordeeld met een 8.0! Voor Soul Sacrifice Delta betaal je in de PlayStation Store 30 euro.

3. Ys: Memories Of Celceta

Ys: Memories Of Celceta is een Japanse actie-RPG die in 2014 in Europa in de schappen kwam te liggen. Spelers kruipen in de huid van hoofdrolspeler Adol Christin, die lijdt aan geheugenverlies. Tijdens het verkennen van de bossen van Celceta krijgt Adol steeds meer herrinneringen terug.

Deze RPG laat spelers aan de slag gaan met real-time combat. Spelers kunnen naast standaard aanvallen ook aan de slag met speciale aanvallen genaamd Skills, die uitgevoerd worden door middel van knoppen combinaties. Een van de grootste verkooppunten aan deze game is dat het over een van de grootste in-game werelden beschikt als het gaat om handheld games. Ook is er enorm veel te ontdekken in Ys: Memories of Celceta.

Ys: Memories Of Celceta werd wereldwijd goed beoordeeld in de reviews. De gemiddelde metascore voor de game ligt op 82. Je betaalt rond de 30 à 40 euro voor deze actie RPG.

2. Final Fantasy X/X-2 HD remaster

De games Final Fantasy X en X-2 verschenen oorspronkelijk voor de PlayStation 2 in 2002 en 2004. In 2014 werden deze twee games geremasterd en opnieuw uitgegeven in de Final Fantasy X/X-2 HD remaster bundel, die ook voor de PS Vita verscheen.

Final Fantasy X volgt de jonge Tidus die wordt getransporteerd naar de wereld Spira nadat hij een wezen genaamd Sin heeft ontmoet. Tidus wordt vervolgens een van de beschermers van Yuna en hij gaat op een queeste om Sin te verslaan. De gameplay maakt gebruik van turn-based combat waarbij teamleden tijdens gevechten gewisseld kunnen worden. Ook staat het levelen van personages centraal, iets wat gebeurt via de Sphere Grid.

Deze remaster behaalde wereldwijd hoge reviewscores: op Metacritic krijgt de game en 86 en op XGN beoordeelden wij deze game met een 9.2 in de review. Bovendien ben je uren zoet met deze game, aangezien je in totaal zo’n 200 uur aan gameplay moet doorlopen. Zo krijg je ook nog eens enorm veel content voor ongeveer 45 euro.

1. Persona 4 Golden

Dan zijn we alweer aangekomen bij de laatste RPG in dit lijstje, namelijk Persona 4 Golden. Deze RPG verscheen in 2013 voor de PS Vita en is een geremasterde versie van de in 2008 verschenen game voor de PS2.

De gameplay brengt een mix van turn-based combat, het verkennen van dungeons, sociale relaties aangaan met andere karakters en het oplossen van mysteries. Je bent bovendien makkelijk 80 uur verder als je de game wil uitspelen, dus je krijgt sowieso waar voor je geld.

De originele versie van deze game wordt wereldwijd gezien als één van de beste RPGs voor de PS2 en ook de remaster voor de PS Vita is een succes. De game haalt hoge reviewscores binnen en is zelfs de hoogst scorende PS Vita game op metacritic met een beoordeling van 93! Je haalt de game voor tussen de 25 en 40 euro in huis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *