Impressie: Constructor HD

Standard

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor XGN.nl en is gepubliceerd op 28 augustus 2016.

De originele Constructor game verscheen in 1997 voor de PC. Inmiddels zijn we bijna twintig jaar verder en komt ontwikkelaar System 3 met een gerenoveerde versie op de proppen. Hoe dat uitpakt lees je in deze Constructor HD preview!

Tijdens gamescom kregen wij een presentatie over Constructor HD te zien. Het gaat in deze game niet alleen om een grafische remaster zoals de naam doet vermoeden, maar ook verschillende gameplay-elementen zijn aangepast en de game beschikt over nieuwe maps en spelmodi.

Constructor HD is een strategische bouwsimulator, waarbij spelers in de rol van vastgoedeigenaar kruipen. Als speler moet je ervoor zorgen dat je jouw turf zo ver mogelijk uitstrekt, maar tegelijkertijd wel ervoor zorgen dat huurders gelukkig blijven. Hoe blijer de huurders, hoe meer geld er in het laatje komt. Het leven van huurders bij andere vastgoedbedrijven wil je echter zo zuur mogelijk maken: want de een zijn dood is de ander zijn brood.

Verschillende typen bewoners

Tijdens de presentatie werd begonnen op een map die al aardig wat vastgoed bevatte, maar hierbij werd uitgelegd dat spelers met weinig beginnen. Aangezien je met een klein budget begint, zullen de huizen die je bouwt ook niet erg groot zijn. Naarmate je meer geld gaat verdienen kan je steeds grotere huizen bouwen, die op hun beurt ook weer mensen uit een hogere sociale klasse naar de buurt trekken.

In ieder huis wonen namelijk huurders en afhankelijk van het type huis zullen dit verschillende typen mensen zijn. Zo zijn in kleine huizen vooral mensen uit de lagere sociale klasse te vinden, die overigens wel erg belangrijk zijn voor de buurt: deze mensen produceren in Constructor HD namelijk veel baby’s, die je vervolgens als arbeider kan aannemen om zo je personeelsbestand uit te breiden.

constructor hd preview

Blije huurders en boze huurders

Het is van belang om je huurders blij te houden. Dit doe je door in de gaten te houden hoe de huurder zich voelt en wat er wel of niet goed is. Zo heeft ieder personage verschillende meters waarop wordt aangegeven hoe deze zich voelt, bijvoorbeeld het stress-niveau of de gezondheid van de huurder.

Door zaken in en rondom het huis aan te passen, kan je deze persoon blijer maken. Een geüpgrade woonkamer zorgt bijvoorbeeld voor minder stress, terwijl een betere keuken zorgt voor een hogere levensverwachting. Een geüpgrade slaapkamer heeft meer baby’s tot gevolg, wat handig is aangezien jij dan over meer arbeiders beschikt.

Daarnaast krijg je opdrachten en missies van huurders, die je moet uitvoeren om de huurder blij te houden of het imago van de buurt op te houden. Lukt het je niet om de huurders blij te houden, dan word je ontslagen en is het game over.

Nu is het enorm belangrijk om je eigen huurders blij te houden, maar voor de huurders van de tegenstander geldt juist het tegenovergestelde: hun levens moet je zo miserabel mogelijk maken. Om je hierbij te helpen kan je bijvoorbeeld de mafia inschakelen, die onder andere dingen als inbraken kunnen uitvoeren om de huurders ongelukkig te maken.

constructor hd preview

Indeling is belangrijk

De mafiazaken regel je vanuit het Mob HQ, maar die moet wel eerst gebouwd worden. Om dit te bouwen heb je resources nodig en dit is dan ook weer typisch voor het strategiegenre, waarbij je verschillende constructies gebruikt voor verschillende doeleinden. In Constructor HD zijn deze verschillende gebouwen ook aanwezig: zo kan je terecht in de Lumber Yardvoor al je houtwerkerij, in de Brickworks voor alle steengoedbenodigdheden en in de fabriek voor bijvoorbeeld bomen en andere objecten.

Deze fabrieken brengen ook de nodige consequenties met zich mee, dus je kan ze niet overal zomaar plaatsen. Woont er bijvoorbeeld een huurder naast een fabriek, dan zal deze huurder extra stress ondervinden vanwege de luidruchtige fabriek. Hier moet je dus rekening mee houden wanneer je jouw buurt indeelt.

constructor hd preview

Constructor HD preview – Bouw je eigen stad

In Constructor HD krijg je dus als speler een gebied in handen, waarbij je zelf mag weten wat je ermee doet. Zo lang je de huurders blij houdt en je contracten en missies op tijd uitvoert ben je goed bezig. De concurrentie ga je tegen door de mafia op ze af te sturen, en je ultieme doel is natuurlijk om zoveel mogelijk geld te verdienen en niet ontslagen te worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *