Impressie: Halo Wars 2

Standard

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor XGN.nl en is gepubliceerd op 14 augustus 2016.

Combineer je het Halo-universum met het RTS genre, dan krijg je de Halo Wars games. In 2009 verscheen het eerste deel voor de Xbox 360 en begin volgend jaar kunnen we aan de slag met Halo Wars 2. Op gamescom konden we de game al even proberen. Lees hier alles over de Halo Wars 2 gameplay!

Tijdens de speelsessie op gamescom konden we aan de slag met een potje Stronghold. In deze snelle modus draait alles er om welk team de meeste bases in zijn bezit heeft wanneer het potje eindigt. Om ervoor te zorgen dat je niet eerst ellenlang hoeft te grinden om aan je resources te komen, begint iedereen een potje Stronghold met genoeg resources om naar hartenlust te kunnen bouwen.

In Stronghold staan twee teams tegenover elkaar, die elk opgebouwd zijn uit drie geallieerde spelers, in totaal zes spelers dus. Je speelt met drie mensen in een team, maar je hebt wel elk je eigen basis waarvanuit je begint te bouwen. Zo staan er aan het begin van een potje aan de ene kant van de map drie geallieerde bases en aan de andere kant zie je drie vijandige bases. Daar tussenin liggen een hele hoop neutrale bases: aan jou en jouw team de taak deze over te nemen (en te behouden natuurlijk)!

halo wars 2 gameplay

Teamwork is belangrijk

Wat je tijdens een potje Stronghold wel deelt met je teamgenoten, is het aantal personages dat je aan kan maken. Je begint het potje met een bepaald aantal poppetjes tot je beschikking, maar hoe meer bases je overneemt en hoe beter je team het doet, hoe meer personages je aan kan maken. Wil je grotere voertuigen of sterkere infanterie het veld in sturen, dan kost dit meer dan wanneer je een stelletje Grunts wil aanmaken. Je moet dus goed opletten hoeveel personages je nog over hebt, en wat je daar precies van kan maken.

Het is dus vanzelfsprekend dat teamwork een belangrijk Halo Wars 2 gameplay element is. Je moet samenwerken om ervoor te zorgen dat jouw team zoveel mogelijk vijandige bases kan overwinnen en uiteindelijk als winnaar uit de bus komt.

Mensheid vs aliens

Net als in de eerste Halo Wars game zijn twee verschillende facties speelbaar, die tegenover elkaar staan. De ene kennen Halo-spelers als de UNSC, oftewel de militaire grootmacht van de mensheid. De ander is een nieuw alien ras genaamd de Banished. Deze facties beschikken bovendien elk over aparte leiders.

Aangezien Halo Wars 2 naast een RTS game ook natuurlijk een Halo titel is, zijn er voor fans van Halo veel bekende troepen te zien. Zo kan je bijvoorbeeld groepen Grunts aanmaken, maar ook Elites en Hunters kan je naar de vijandelijke kampen sturen. Hetzelfde geldt voor de voertuigen: de Banshees, Wraiths en Locusts komen stuk voor stuk langs in de game. Dat voegt zeker wat toe voor de Halo fans: je speelt opeens niet meer zomaar met ‘mannetjes’, maar met bekende karakters uit de Halo games!

halo wars 2 gameplay

Niet heel overzichtelijk

Wat wel opviel tijdens het spelen van Halo Wars 2, is dat het speelveld nog niet heel overzichtelijk leek. Aangezien de camera dichter op het speelveld lijkt te zitten dan in het eerste deel het geval was, is het soms lastig om te zien wat er elders gaande is. Gelukkig is het wel makkelijk om tussen bases te switchen via het d-pad, waardoor je niet heel lang hoeft te zoeken wanneer je de status van een bepaalde basis wil bekijken.

Afgezien daarvan ziet Halo Wars 2 er grafisch echter wel goed uit. De omgevingingen, bases, infanterie en voertuigen bevatten genoeg detail en het is voor Halo-fans makkelijk om personages te herkennen.

Overige modi

Naast de Stronghold modus beschikt de game nog over andere multiplayermodi zoals Skirmish, Deathmatch, Domination en Blitz. In Skirmish vecht je solo of co-op tegen AI vijanden en een potje Deathmatch gaat door tot er slechts één speler over is. Domination is soortgelijk aan Stronghold, waarbij spelers zoveel mogelijk terrein van het speelveld moeten beheersen. Halo Wars 2 biedt op deze manier verscheidene modi aan, voor zowel de hardcore RTS gamers als gamers die nieuw zijn in het genre.

Daarnaast zal de campaign dertien missies bevatten en is deze ook geheel co-op te spelen. De game speelt zich af 28 jaar na de gebeurtenissen uit de eerste Halo Wars en kort na de gebeurtenissen uit de meest recente Halo game uit de reeks, namelijk Halo 5: Guardians.

halo wars 2 gameplay

Halo Wars 2 gameplay – Tof voor zowel RTS als Halo fans

Halo Wars 2 is zowel voor fans van het RTS genre als van de Halo games een toffe titel om in de gaten te houden. Het combineert RTS gameplay met het Halo universum en grafisch ziet de game er ook goed uit. De andere modi hebben we deze keer niet kunnen spelen, maar Stronghold smaakte naar meer en we kijken in ieder geval uit naar de co-op campaign!

Halo Wars 2 verschijnt op 21 februari 2017 voor Xbox One en PC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *