Review: Hatoful Boyfriend Holiday Star (PS Vita)

Standard

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor XGN.nl en is gepubliceerd op 17 januari 2016.

Hatoful Boyfriend vormde een frisse wind in het dating sim genre: in plaats van een romantisch verhaal vol knappe, tweedimensionale mannen of vrouwen kon je in deze game namelijk daten met duiven. Holiday Star is het vervolg op deze lachwekkende dating sim en of deze sequel je geld waard is, lees je hier in de Hatoful Boyfriend Holiday Star review!

Even een korte dosis context voor degenen onder ons die Hatoful Boyfriend niet kennen en hun wenkbrauwen optrekken tijdens het lezen van de intro: deze game verscheen in 2014 voor PC, PS4 en PS Vita. In deze game kon je de romantische relaties uit je wildste fantasieën naleven: intersoortelijke relaties tussen mensen en… duiven.

Je kruipt in de huid van het enige menselijke tienermeisje dat studeert aan St. Pigeonations, een school voor duiven. Gedurende het schooljaar leer je verschillende duiven kennen, waarbij jouw acties en keuzes bepalen met welke vogel jij uiteindelijk een romance aangaat. Holiday Star vormt het vervolg op deze game en je wordt als speler weer in dezelfde rol geplaatst, alleen nu tijdens een nieuw schooljaar. Er gebeurt dit jaar weer een hele hoop gekkigheid op St. Pigeonations!

hatoful boyfriend holiday star review

Terugkeer van oude bekenden

Wanneer je begint aan Holiday Star, merk je meteen al dat er eigenlijk weinig veranderd is. Enkele nieuwe personages worden tijdens de game geïntroduceerd, maar voornamelijk oude bekenden uit de eerste game maken weer een terugkeer. Hetzelfde geldt bovendien voor de audiotracks, die grotendeels overgenomen zijn uit Hatoful Boyfriend. Dit maakt de sequel aan de ene kant een feest van herkenning, maar aan de andere kant kan je natuurlijk ook vraagtekens zetten bij de uniciteit van Holiday Star.

De game borduurt verder op de (dunne) hoofd-verhaallijn die in Hatoful Boyfriend werd geïntroduceerd. Wel is het wat jammer dat het helemaal niks uitmaakt of je die game gespeeld hebt of niet en welke relaties je tijdens de eerste game bent aangegaan. Zo zal de duif waarmee jij in Hatoful Boyfriend een spetterende relatie hebt gehad, jou in Holiday Star niet eens meer een blik waardig keuren. Er wordt dus geen rekening gehouden met verschillende dingen die zich hebben voorgedaan tijdens het spelen van de zij-verhaallijnen in Hatoful Boyfriend.

hatoful boyfriend holiday star review

Knettergek

Een datingsim waarin je relaties met vogels aan kan gaan, speel je natuurlijk niet voor een serieus verhaal. De eerste game zat daarom ook vol met humor en lachwekkende situaties. Holiday Star probeert dit ook en bevat nog steeds veel humor. Ook deze game is bovendien weer helemaal knettergek, maar dit komt niet altijd zo goed uit de verf als in het eerste deel.

Zo mag Holiday Star dan weer vol zitten met humor, maar voelt dit soms wat te geforceerd aan. Zo zijn de situaties waar je in terecht komt soms zo bizar of vaag en zijn ze eigenlijk zo gek, dat het niet eens meer grappig is. Hetzelfde geldt voor de dialogen, die soms wel een tikkeltje te overdreven zijn. Echter is dit zeker niet altijd zo en kan je nog steeds goed lachen met deze game.

hatoful boyfriend holiday star review

Waar is mijn dating sim?

Hatoful Boyfriend veroverde de harten van vele gamers omdat deze game spelers de mogelijkheid bood relaties aan te gaan met duiven. Van een vervolg op zo’n game verwacht je eigenlijk hetzelfde, maar dit is zeker niet waar. De focus lijkt te zijn verschoven van dating sim naar visual novel: waar je in het origineel vaak keuzes kreeg voorgeschoteld (bijvoorbeeld: waar ga je heen tijdens de pauze, hoe reageer je op een vraag, etc), krijg je bijna geen enkele keuze meer in Holiday Star.

Als speler heb je dus eigenlijk heel weinig inbreng in de game, behalve dat je aan het begin van een chapter je naam in moet vullen en dat je heel af en toe een keuze voorgeschoteld krijgt. Bovendien hebben deze keuzes meestal geen eens invloed op wat er in de game gebeurt! Verwacht je dus weer romances aan te gaan met je favoriete vogels, dan gaat Holiday Star je tegenvallen.

Bovendien zit de opbouw van de game anders in elkaar: in plaats van één ‘lang’ verhaal is Holiday Star opgebouwd uit verschillende chapters. Je moet deze wel in volgorde spelen, dus in zekere zin is het wel een chronologisch verhaal, maar je moet wel aan het begin van elke chapter weer opnieuw je naam invullen en dus opnieuw beginnen.

Ook zijn er nog een aantal mini-chapters te vinden, waarbij het woord mini wel heel letterlijk genomen moet worden: deze heb je in minder dan 5 minuten per stuk uitgespeeld. Over een normale chapter doe je overigens ook niet zo lang, deze heb je na zo’n 45 minuten wel uitgespeeld.

hatoful boyfriend holiday star review

Enkele schoonheidsfoutjes

Holiday Star bevat echter wel wat schoonheidsfoutjes, wat een beetje jammer is. De soundtrack van de game is prima, maar de kwaliteit van de audio in Holiday Star is echt niet om aan te horen. Het lijkt erop dat de achtergrondtracks uit de originele game zijn gerukt, vervolgens een paar keer door een riool zijn gehaald en dat het resultaat hiervan als achtergrondmuziek in Holiday Star is geplakt. Dit doet toch wel een beetje afbreuk aan de ervaring: hoe kan je genieten van Sakuya’s epische personagemuziek wanneer deze track klinkt alsof het uit een blik komt?

Bovendien is de soundtrack het grootste gedeelte van de tijd niet eens aanwezig. Hoewel de slechte geluidskwaliteit op de achtergrond niet fijn is, is het spelen van een game zonder enige achtergrondmuziek al helemaal niet fijn. De lappen tekst worden meestal toch een beetje opgeleukt door een achtergrondmuziekje, maar dit mist vrij vaak in Holiday Star.

hatoful boyfriend holiday star review

Hatoful Boyfriend Holiday Star Review – Leuk voor fans

Hoewel de game dus op een aantal vlakken het een en ander laat schieten, betekent het niet dat Holiday Star slecht is. Het had alleen allemaal iets beter gekund, en dat is jammer. Toch hoeven fans van het eerste deel deze game niet links te laten liggen, mits je er niet te veel van verwacht. Maar goed, wanneer je een game over duiven aanschaft verwacht je er waarschijnlijk ook niet al te veel van.

Voor nieuwkomers is het echter beter om het origineel aan te schaffen. Die game had simpelweg meer inhoud en was unieker, leuker en op alle vlakken net wat beter. Maar wil je vervolgens verder met deze duiven, dan kan je altijd Holiday Star nog aanschaffen. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten: voor slechts een tientje kan je weer opnieuw op avontuur met al je favoriete vogels.

Eindcijfer: 6.5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *