Special: Mass Effect Andromeda wiki

Standard

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor XGN.nl en is gepubliceerd op 23 februari 2017.

Afgelopen week mochten wij alvast aan de slag met een hands-on van Mass Effect Andromeda. Hierin kregen we een hele hoop nieuwe informatie over de game voorgeschoteld. In deze Mass Effect Andromeda wiki zetten we alles wat je moet weten op een rijtje!

We beginnen deze wiki met de setting van de nieuwste game in de Mass Effect franchise. Ergens tussen de evenementen van Mass Effect 2 en Mass Effect 3 wordt het Andromeda Initiative opgezet. Dit initiatief diende als soort van back-up plan: mochten dingen helemaal fout gaan in de Melkweg, dan moest dit initiatief een nieuw thuis vinden om het voortbestaan van de mensheid te garanderen.

Dit nieuwe thuis moet gevonden worden in een sterrenstelsel ver van de Melkweg verwijderd: even terugkeren naar huis is dus niet mogelijk. Het Andromeda Initiative krijgt genoeg aanmeldingen, van tientallen duizenden mensen die ervoor kiezen om op een enkele reis naar een sterrenstelsel te vertrekken dat miljoenen lichtjaren, of ruim 600 reisjaren van de Melkweg verwijderd is.

Op zoek naar een nieuwe thuisplaneet

Mass Effect Andromeda begint wanneer het schip de Ark Hyperion in het Andromeda stelsel aangekomen is, na een reis van 634 jaar. Dit enorme schip heeft ruim 20.000 zielen aan boord, inclusief de familie Ryder. Afhankelijk van de keuze of je de game als man of vrouw speelt, heb je een broer of een zus (een broer wanneer je als vrouw speelt, een zus wanneer je als man speelt). Daarnaast is je vader, Ryder Sr., aanwezig op het schip, die als Pathfinder de taak op zich heeft om een nieuw thuis te vinden voor iedereen aan boord van de Hyperion.

De Hyperion raakt al snel in de problemen nadat het schip terechtkomt in een energiewolk die uit onbekende materie is opgebouwd, waardoor de stroom aan boord uitvalt en navigeren onmogelijk wordt. Dichtbij bevindt zich de bestemming van de Hyperion, namelijk Habitat 7: New Earth. Deze planeet zou de nieuwe hoop voor de mensheid moeten zijn, maar bij nadere beschouwing ziet de nieuwe aarde er totaal niet aantrekkelijk, laat staan bewoonbaar uit. Via een shuttle trekt een klein team erop uit om deze planeet nader te verkennen: wat is hier gebeurd in de afgelopen 600 jaar?

Dit is het moment waarop de eerste missie in de game begint, die wij in onze hands-on al gespeeld hebben. De shuttle crasht vanwege de barre weersomstandigheden en de crew raakt verspreid over de planeet. De taak is aan jou om iedereen weer te vinden en een plan te bedenken om van de planeet af te komen, maar dat gaat nog niet zo makkelijk: jouw teamgenoten zijn niet de enige aanwezigen op de planeet, er zijn ook veel aliens te vinden die niet erg gesteld zijn op nieuwkomers.

In deze Mass Effect Andromeda wiki zetten we alle info op een rij, zodat jij straks goed voorbereid aan je avontuur in Andromeda kan beginnen. We behandelen onder andere de combat in de game, de vijanden die je op je pad krijgt, de verschillende aliens, de skills die je tot je beschikking hebt, het nieuwe systeem van craften en nog veel meer!

Combat en wapens

De aliens op Habitat 7 zullen dus al snel het vuur op het team van Ryder openen. Gelukkig ben je in Mass Effect Andromeda uitgerust met genoeg wapens, skills en melee-aanvallen om jezelf goed te kunnen verdedigen. Het constante wisselen tussen deze drie verschillende elementen zorgt voor een gevarieerd combatsysteem.

Andromeda kent vloeiende, dynamische combat dat zich op een hoog tempo afspeelt. Zaken als verticaliteit en cover zijn hierbij belangrijk: zo kan je de omgeving naar jouw hand zetten door tactisch gebruik te maken van cover en kan je vijanden van bovenaf verrassen met behulp van je jump ability. Zoals we ook in onze hands-on besproken, is simpelweg al schietend op een vijand afrennen er niet meer bij.

Op het gebied van wapens beschik je onder andere over assault rifles, shotguns, pistolen, sniper rifles, SMGs en andere wapens die je in verschillende slots kan uitrusten. Hiervoor is een wapenwiel beschikbaar, dat vergelijkbaar is met het wapenwiel uit eerdere Mass Effect games. Ook vind je hier handige items zoals Shield Capacitors, die je schild weer terugbrengen op het maximale niveau en Incendiary Ammo, waardoor jouw kogels tijdelijk net even dat extra beetje schade aanrichten.

Daarnaast beschik je over de nodige skills, waar we op de volgende pagina dieper op in zullen gaan. Deze skills zijn onmisbaar tijdens combat en zijn dan ook voorzien van een cooldown, zodat je niet aan een stuk door allerlei skills kan uitvoeren. Meestal is deze cooldown niet meer dan een paar seconden. Wij maakten tijdens de hands-on vooral gebruik van Charge, een Biotic skill waarmee we op grote snelheid op een vijand af kwamen om vervolgens een keiharde klap uit te delen en Concussive Shot, een Combat skill waarbij een zwaar geleid projectiel op een vijand wordt afgevuurd en een hoop schade aanricht.

Ook de melee in Mass Effect Andromeda is goed uitgewerkt. Je melee-aanvallen richten veel schade aan, vooral tegenover vijanden die geen armour dragen. Je krijgt hierbij de keuze uit verschillende aanvallen, zoals een directe aanval op één vijand, of een soort grond-stomp die meerdere vijanden in een bepaalde radius schade aanricht.

Skills en profielen

Net als Shepard beschikt ook Ryder over de nodige skills, die je kan vrijspelen door middel van verdiende skill points. In voorgaande Mass Effect games moest je aan het begin van de game een keuze maken op het gebied van je speelstijl: ging je bijvoorbeeld als Biotic de strijd in, of toch als Engineer? In Andromeda hoeft dit niet meer en heb je al meteen toegang tot een groot scala aan skills: op deze manier kan je de game precies spelen zoals jij dat wilt en je hoeft dan ook niet eerst bepaalde basale skills vrij te spelen.

Wanneer je genoeg skills in een bepaalde richting hebt vrijgespeeld, speel je een zogenaamd Profile vrij. Er zijn verschillende, reeds bekende profielen vrij te spelen, zoals: Soldier, Engineer, Adept, Sentinel, Vanguard, Infiltrator en Explorer. De keuze is vervolgens aan jou of je jezelf wil richten op één profiel om deze maximaal te ontwikkelen, of dat je ervoor kiest om verschillende speelstijlen te ontwikkelen. Je kan namelijk makkelijk schakelen tussen deze profielen.

De skills zijn wederom opgedeeld in Combat, Biotic en Tech, zoals we van Mass Effect gewend zijn. In de Biotic skill tree komen we bijvoorbeeld abilities als Pull en Charge tegen en in Tech kan je kiezen om uitgerust te zijn met een Omni-Grenade. In de Combat-tak komen we bijvoorbeeld de eerdergenoemde Concussive Shot tegen. Daarnaast zijn er ook genoeg nieuwe skills te vinden om mee aan de slag te gaan tijdens je avontuur in Andromeda.

De vijanden in Andromeda

Tijdens het spelen van Mass Effect Andromeda zal je verschillende vijanden tegenkomen. Sommige daarvan zijn nieuw: op Habitat-7 hebben we al de Kett langs zien komen, een nieuw, organisch alienras dat een antagonistische rol op zich neemt. De Kett zijn te herkennen door hun armour, dat geheel uit bot gemaakt is. Over de achtergrond van dit ras is nog weinig bekend.

Gedurende onze hands-on kregen we ook te maken met beestachtige wezens, die gebruik maken van hun cloaking ability om ongezien dichtbij je personage te komen. Hoewel ze je wel kunnen verrassen, kan je deze beesten gelukkig vervolgens snel uitschakelen door middel van een goed geplaatste melee-aanval of twee.

Op de planeet Kadara, die we tijdens het tweede deel van onze hands-on bezochten, kwamen we tegenover andere vijanden te staan. Kadara is al in een eerder verschenen gameplay trailer te bewonderen en doet op sommige momenten vanwege haar bewoners en architectuur wat denken aan Omega uit Mass Effect 2 en 3. Qua vijanden gingen we hier zowel menselijke Raiders als een soort reptiel-achtige wezens te lijf.

Scannen, upgraden en craften

In Andromeda beschik je over een scanner, die Ryder aan zijn of haar linkerarm draagt. Via deze scanner kan je allerlei zaken die je tijdens je avonturen tegenkomt verder onderzoeken, zoals buitenaardse levensvormen, flora en gebouwen. Dit doe je door de scanner op een bepaald object te richten en deze vervolgens te scannen door op een knop te drukken (in ons geval de Y-knop op de Xbox One controller).

Door middel van het scannen van objecten en aliens, verdien je Research Data, ook wel RD genoemd. Bij zogenaamde Research & Development Terminals kan je deze RD gebruiken om nieuwe blueprints of augmentations te ontgrendelen (het Research-gedeelte), of om nieuwe items en upgrades te craften (het Development-gedeelte).

Tijdens onze hands-on konden we bijvoorbeeld in het Research-gedeelte wapens als assault rifles, snipers, shotguns, pistolen en SMGs vrijspelen, maar ook armour (waaronder een set N7 gear!) en augmentations. Deze technologieën zijn ingedeeld per sterrenstelsel, waardoor je niet alleen menselijke gear kan vrijspelen, maar ook buitenaardse gear tot je beschikking hebt.

In het Development-gedeelte konden we terecht om wapens, armour en speciale items of upgrades voor de Nomad te craften. Dit craften gaat met behulp van grondstoffen, die je overal op verschillende planeten tegenkomt en kan verzamelen. Een kleine greep aan benodigde grondstoffen voor bepaalde items is bijvoorbeeld grafiet, lithium, platinum, beryllium, cadmium en Element Zero.

Bovendien kan je de items die je maakt nog verder uitrusten met augmentations. Zo konden we bijvoorbeeld een assault rifle uitrusten met bonussen voor extra schade, een hoger rate of fire of extra Biotic schade.

Verkennen en de Nomad

Andromeda draait om verkenning. Dat heeft Fabrice Condominas, producer van de game, nogmaals benadrukt in de presentatie die wij vorige week te zien kregen. Verkennen staat aan het hart van de nieuwe Mass Effect game en dit uit zich in de onbekende werelden die je kan bezoeken en het uitgestrekte heelal dat je kan doorkruisen. De werelden zijn open en je kan eigenlijk gaan en staan waar je maar wilt.

Hoewel je in eerdere Mass Effect games ook veel planeten kon bezoeken, zagen deze er veelal eentonig en leeg uit. In Andromeda zijn alle planeten uniek ontworpen en er is dan ook enorm veel te doen. Daarnaast is verkennen ook in een culturele zin op te vatten: de planeten bieden een bron aan culturele verkenning dankzij nieuwe aliens, nieuwe talen en de mogelijkheid om culturele, intersoortelijke relaties op te bouwen.

Gedurende onze hands-on merkten we dat hier niet over gelogen was. Simpelweg van punt A naar B trekken om een missie te voltooien is er eigenlijk niet meer bij, tenzij je er natuurlijk voor kiest om de game heel lineair te doorlopen. We kregen verschillende optionele objectives voorgeschoteld, maar we kwamen ook op interessante locaties terecht zoals een grot of een vervallen gebouw, die er eigenlijk om smeekten om verkend te worden. Door te verkennen en verschillende van deze optionele objectives te voltooien, kwamen we meer te weten over de planeet Habitat-7.

De eerdergenoemde scanner is ook in te zetten om meer te weten te komen over de planeten waarop jij je bevindt. Op deze manier lijkt Andromeda je de ruimte te bieden om zoveel, of zo weinig, te verkennen als je zelf wilt. Een ander aspect dat een grote rol speelt in het verkennen van planten, is de Nomad. De Nomad is het nieuwe all-terain vehicle en is een soort geüpgradete versie van de welbekende Mako.

Via de Nomad kan je sneller over planeten heen crossen, waarbij je wederom tegen steile hellingen op kan rijden. Dit doe je door te switchen tussen twee verschillende modi: een snelle instelling, goed geschikt om snelheid te maken op vlakke terreinen, en een langzame instelling waarmee je jezelf een weg kan banen door heuvelachtig gebied. Het is van belang om goed te schakelen tussen deze twee instellingen, maar gelukkig wen je daar snel aan.

Squadgenoten en relaties

Andromeda zou geen Mass Effect game zijn als het niet beschikte over een squadsysteem. Ook in dit deel krijg je weer de mogelijkheid om twee teamgenoten mee op pad te nemen, die je zelf kan uitrusten met wapens en skills. Tijdens onze hands-on speelden we onder andere samen met Cora (mens) en Liam (mens) en later met Drack (Krogan) en Vetra (Turian).

Je squad speelt een belangrijke rol tijdens gevechten. Het is namelijk wederom mogelijk om ze bevelen te geven, zodat je bijvoorbeeld een strategische positie op het slagveld in kan nemen. Je kan er echter ook voor kiezen om je squad om je eigen personage heen te houden, zodat je zelf minder schade oploopt: de keuze in de manier waarop je met je squad omgaat, is weer helemaal aan jou.

In Andromeda krijg je de keuze uit een hoop verschillende squadleden, waarvan je er telkens twee kan kiezen om met je mee op pad te nemen. Wij hebben tijdens onze hands-on de volgende squadleden langs zien komen:

 • Cora (mens)
 • Liam (mens)
 • Drack (Krogan)
 • Vetra (Turian)
 • Jaal (Angara)
 • Peebee (Asari)

Stel je eigen squad samen en bouw sterke banden met ze op. Mass Effect Andromeda vertelt een verhaal over de mensen die je om je heen hebt en doet dit binnen een intieme setting.

Gesproken over intimiteit, het is natuurlijk ook mogelijk om intieme relaties aan te gaan met andere personages. Andromeda doet dit wel op een wat andere manier dan we gewend zijn van Mass Effect en streeft ernaar om de liefdesrelaties zo realistisch mogelijk te laten verlopen. Dit betekent dat je niet slechts meer één relatie aan kan gaan, die zich ontplooit door simpelweg veel met het personage te praten: relaties kunnen ook eindigen, je kan meerdere relaties aangaan of je kan one night stands hebben, als je helemaal geen zin hebt in een serieuze relatie.

Keuzes, keuzes en nog meer keuzes

In de Mass Effect games krijg je een grote keuzevrijheid voorgeschoteld. Dit zien we in Andromeda al terug in de mate van verkenning en personalisatie (skills en upgrades), maar natuurlijk ook in de manier waarop je met andere personages om wil gaan. De dialoogopties zijn weer van de partij, waardoor jij de mogelijkheid krijgt te reageren zoals je dat zelf zou doen.

De dialoogopties zijn deze keer aangeduid met een icoontje om extra duiding te bieden over de toon van het antwoord. Zo heb je het hart-icoontje, dat een emotioneel antwoord aanduidt. Een hoekig spiraal-achtig icoontje duidt juist op een professioneel antwoord. Hoe jij op een bepaalde situatie reageert, bepaalt niet alleen het volgende antwoord van je gesprekspartner, maar ook zijn of haar acties.

Een mooi voorbeeld tijdens de hands-on was bijvoorbeeld het gesprek dat we voerden met Sloane Kelly, die ook te zien is in een gameplay trailer (op 1:30 minuten). Je wil haar toestemming krijgen om een gevangene te ondervragen en Sloane komt vrij agressief over, enigszins vergelijkbaar met Aria T’Loak uit Omega. Wanneer je rustig op haar gedrag reageert, komen jullie uiteindelijk tot een overeenkomst en mag je gewoon doorlopen naar de gevangene. Het gesprek kan echter ook zodanig escaleren dat je geen doorgang krijgt en vervolgens naar de gevangene toe moet sluipen zonder gezien te worden.

De Tempest en haar passagiers

Een groot gedeelte van je tijd in Mass Effect Andromeda zul je doorbrengen op de Tempest, het schip waarmee je het sterrenstelsel doorkruist. Dit schip heeft verschillende verdiepingen en hoewel het een stukje kleiner is dan de Normandy, is het een groot voordeel dat er geen laadschermen in de Tempest zitten. Je kan dus overal gaan en staan op het schip, zonder dat je eerst in een slome lift moet staan of ergens moet wachten.

Aan boord van de Tempest zijn een hoop verschillende passagiers te vinden. Zo heb je natuurlijk een uitgebreide crew, die niet alleen uit je squadgenoten bestaat, maar ook uit piloten, technici en medisch personeel. Deze crew is opgebouwd uit verschillende rassen aan aliens, waarbij we tijdens de hands-on de volgende rassen hebben langs zien komen:

 • Mens: Cora en Liam, je squadgenoten en Gil, een technicien die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de Nomad
 • Asari: Lexi, een dokter aan boord van de Tempest en Peebee, een van je squadgenoten
 • Salarian: Kallo, de piloot van Tempest
 • Krogan: Drack, een van je squadgenoten
 • Turian: Vetra, een van je squadgenoten
 • Angara: Jaal, een van je squadgenoten en tevens een nieuw alienras

Een van de meest belangrijke elementen aan boord van je schip is natuurlijk de Galaxy Map, die we al even goed bekeken hebben. Het valt op dat deze vrij veel overeenkomt met die uit voorgaande Mass Effect games, waarbij vooral het design en het begeleidende muziekje bekend aanvoelen. We bevonden ons in het Govorkam stelsel, waarin we planeten als Bakker, Trobor, Mine, Thy’Vernos en Kadara tegenkwamen. Kadara hebben we in onze hands-on nog wat verder verkend en dit is tevens de planeet die tijdens de gameplay trailer die afgelopen december verscheen te zien is.

Mass Effect Andromeda wiki - Alles wat je moet weten - P10

Multiplayer in Andromeda

Mass Effect Andromeda zal ook weer over een multiplayermodus beschikken. Veel hierover is nog niet bekend, maar volgens Fabrice Condominas zal deze modus zeer gelijk zijn aan de multiplayer die we kennen uit Mass Effect 3. Het gaat hierbij om hetzelfde principe en wederom biedt de multiplayer ruimte aan vier spelers.

Wil je meer weten over onze ervaringen met Mass Effect Andromeda? Wij hebben de game al even onder handen genomen in onze hands-on. Mass Effect Andromeda verschijnt op 23 maart voor Xbox One, PS4 en PC.

One thought on “Special: Mass Effect Andromeda wiki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *