Special: Zelda Breath of the Wild Runes

Standard

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor XGN.nl en is gepubliceerd op 13 maart 2017.

Tijdens het spelen van Breath of the Wild krijg je te maken met verschillende Runes. Maar wat zijn dit nu precies en hoe kan je ze het beste gebruiken? Bekijk hier een overzicht van de Zelda Breath of the Wild Runes.

In het kort zijn de Runes in Breath of the Wild een soort magische hulpmiddelen die Link via zijn Sheikah Slate in kan zetten. Deze hulpmiddelen kunnen op verschillende manieren ingezet worden: zowel offensief als strategisch en zowel in de prachtige wildernis van Hyrule als in Shrines en Dungeons.

Link beschikt over de volgende Runes in Zelda Breath of the Wild: Round Bomb, Square Bomb, Magnesis, Stasis, Cryonis en Camera. Die laatste ontgrendel je iets later dan de andere Rune en is eigenlijk een wat vreemde eend in de bijt, aangezien deze Rune alleen de functie dient die de naam al verraadt: een camera-modus.

Camera verborgen onderdeel van Zelda Breath of the Wild Runes

De camera-modus lijkt op het eerste gezicht wat overbodig in de Switch-versie van Breath of the Wild aangezien het op deze console zo eenvoudig is om screenshots te maken, maar bij nader inzien blijkt deze modus toch wel toegevoegde waarde te hebben. Je hebt namelijk veel meer opties voor je kiezen dan bij het simpelweg maken van een screenshot. Zo kan je in de camera-modus onder andere in- en uitzoomen, wat al een heel verschil kan maken. Bovendien biedt het natuurlijk voor de Wii U versie een mooie manier om de game vast te leggen.

Op de volgende pagina’s gaan we dieper in op de andere Zelda Breath of the Wild Runes, om te beginnen met de twee bommen waar Link over beschikt.

Zelda Breath of the Wild Runes - Een overzicht - P2

De bommen

Link beschikt in Breath of the Wild over twee verschillende soorten bommen: ronde en vierkante. Deze twee varianten doen eigenlijk in essentie hetzelfde – ze ontploffen, maar er zit wel een groot verschil tussen de twee. De ronde bommen zullen namelijk rollen wanneer je deze bijvoorbeeld op een heuvel plaatst en de vierkante bommen blijven op hun plek liggen.

Sta jij dus bovenaan een heuvel en proberen je vijanden je van onderen aan te vallen? Dan is een ronde bom geschikt. Ben jij echter diegene die onderaan de heuvel staat, dan kan je beter kiezen voor een vierkante bom: je wil natuurlijk niet dat de bom weer jouw kant op komt rollen!

Beide varianten van de bommen zijn op afstand ontplofbaar, wat betekent dat ze niet uit zichzelf zullen ontploffen: dit moet je zelf doen door een knop in te drukken. Bovendien kan je ervoor kiezen of je de bom wil gooien, of dat je hem wil neerleggen. Wanneer precisie van belang is, kan je de (bij voorkeur vierkante) bom beter neerleggen. Aan de andere kant geeft het veel voldoening om een bom op je vijanden af te gooien en deze op het juiste moment te laten ontploffen.

De bommen zijn natuurlijk uitermate geschikt om offensief in te zetten, maar ze kunnen ook op andere manieren gebruikt worden. Zo kan je ze gebruiken om obstakels zoals muren op te blazen, zodat je op plekken kan komen waar je eerder niet heen kon. Voor de luie avonturiers onder ons hebben we nog een pro tip: je hoeft niet meer in een boom te klimmen om appels te plukken, maar je kan de boom gewoon opblazen middels een bom. Veel handiger!

Zelda Breath of the Wild Runes - Een overzicht - P3

Magnesis

De Magnesis Rune is het allereerste hulpmiddel dat je vrijspeelt in Breath of the Wild. Deze Rune verandert de Sheikah Slate in een soort magnetische straal, waarmee je verschillende objecten kan manipuleren. Hierbij is het wel vereist dat de objecten ten eerste dichtbij genoeg zijn en ten tweede van metaal gemaakt zijn.

Wanneer je Sheikah Slate een metaal object in zijn greep heeft, kan je dit object op verschillende manieren gebruiken. Zo kan je het object omhoog tillen, naar beneden laten dalen of naar een andere plek brengen door het mee te slepen of weg te duwen. Ook kan je het object simpelweg laten vallen.

Magnesis gebruik je voornamelijk strategisch, zoals het plaatsen van een metalen plaat over een rivier zodat er een brug wordt gemaakt. Dit betekent alleen niet dat je de Rune niet ook heel goed offensief in kan zetten: wat dacht je ervan een vijand te verpletteren onder een zware metalen chest?

Zelda Breath of the Wild Runes - Een overzicht - P4

Stasis

De Rune Stasis geeft Link de mogelijkheid om de tijd van objecten voor een korte periode stil te zetten. Het gaat hierbij dus niet om de algehele tijd, maar het gaat meer om de status van een bepaald object op dat moment. De rest van de wereld en eventuele vijanden worden dus niet stilgezet.

Deze Rune wordt voornamelijk strategisch ingezet. Zo kan je in Shrines en Dungeons bijvoorbeeld machines of andere obstakels stilzetten zodat Link veilig langs deze constructies kan lopen, of je kan het gebruiken om valstrikken uit te schakelen. Stasis kan je ook gebruiken als een soort basale detective modus: wanneer de Stasis Rune actief is, zullen items zoals paddestoelen en wapens oplichten. Wil je er dus zeker van zijn dat je geen enkele resource misloopt, dan is het handig om Stasis te gebruiken.

Toch kan je ook Stasis offensief inzetten. Dit doe je bijvoorbeeld door een zwaar object stil te leggen, waarna je deze met een sterk wapen meermalig raakt. Wanneer de tijd weer gaat lopen zal het object afgeschoten worden vanwege alle opgebouwde energie. Wanneer vijanden zich in deze vuurlinie bevinden, zullen zij zeker schade oplopen!

Zelda Breath of the Wild Runes - Een overzicht - P5

Cryosis

Ten slotte komen we aan bij de laatste Rune, namelijk Cryosis. Met behulp van deze vaardigheid kan Link water bevriezen en zodanig ijspilaren creeëren. Deze pilaren kunnen ingezet worden als platformen om op te staan en om zo op moeilijk bereikbare plekken te komen, of ze kunnen juist ingezet worden als obstakels. Zo kan je een ijspilaar gebruiken om achter te schuilen, zodat vijanden je niet kunnen zien.

Deze Breath of the Wild Rune heeft dus voornamelijk een strategische rol. Cryosis kan ook ingezet worden om reeds bestaande ijspilaren te breken. In de korte video hieronder kan je alle Runes nog even in actie bekijken:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *