Impressie: WiLD

Standard

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor XGN.nl en is gepubliceerd op 29 oktober 2015.

WiLD speelt zich duizenden jaren geleden af, in een tijd waarin mens en natuur in harmonie met elkaar leven. Op de Paris Games Week hebben wij een kijkje mogen nemen in de wonderlijke wereld van WiLD. Lees er alles over in deze WiLD preview!

WiLD werd tijdens de gamescom van vorig jaar aangekondigd, waarna het lange tijd vrij stil bleef omtrent de game. Met de persconferentie van Sony tijdens Paris Games Week 2015 werd een einde gemaakt aan deze stilte, en werd WiLD opnieuw op de kaart gezet.

Tijdens het spelen van WiLD kruip je in de huid van een sjamaan, het personage waarmee je de game doorloopt. In WiLD neemt de natuur een prominente plaats in, samen met een open wereld die je naar hartenlust kan verkennen.

Deze open wereld is enorm. Tijdens de sessie op de Paris Games Week werden zelfs woorden als ‘oneindig’ gebruikt om de grootte van de wereld te beschrijven. Elke plek die je aan de horizon ziet, is een plek waar jij kan gaan en staan, of het nu gaat om besneeuwde bergtoppen, diepe dalen of stromende rivieren.

De natuur in WiLD is prachtig: je komt de mooiste landschappen tegen, die hand in hand gaan met hun uiteenlopende bewoners. Gedurende jouw reis door de game kom je in aanraking met allerlei verschillende dieren. Wolven, beren, konijnen, schapen, slangen, vogels, noem maar op: ze zijn allemaal te vinden in WiLD.

wild preview prachtige omgeving

Dieren zijn je vriend

Deze dieren lopen niet alleen rond voor de show. WiLD geeft je namelijk de mogelijkheid om banden met dieren op te bouwen, waardoor ze als kameraden met jou mee op pad kunnen. Bij het opbouwen van banden met dieren geldt trouwens dat hoe groter of sterker het beest is, hoe moeilijker het is om een band op te bouwen.

Wil je bijvoorbeeld met een wolf aan de slag, dan zul je hier veel moeite voor over moeten hebben, maar de beloningen die je verkrijgt zijn natuurlijk wel groter dan bij een kleiner dier als een konijn of een kikker. Je kan op verschillende manieren bezig met het opbouwen van banden met dieren. Zo kan je bijvoorbeeld voor een band met de wolf een gewonde wolf helpen, door deze te verzorgen, eten te geven en onder je hoede te nemen. Stukje bij beetje bouw je op deze manier een band op met het dier.

Wanneer het je is gelukt om een band op te bouwen, kan je ervoor kiezen om jouw nieuwe maatje je te laten vergezellen tijdens de trektochten door de open wereld. Bovendien verkrijg je dan de mogelijkheid om controle over dit dier aan te nemen.

wild preview dieren zijn je vriend

Neem controle over dieren

Ja, je leest het goed! In WiLD kan je controle over dieren aannemen. Jouw personage heeft namelijk krachten om met dieren te communiceren, en kan daardoor dieren oproepen of zelfs controle over ze aannemen. Zo kan je dus als adelaar door de wereld vliegen, als slang over de grond kruipen of als wolf een kudde schaapjes de stuipen op het lijf jagen.

Dit zorgt voor een enorme uitbreiding van de gameplay mogelijkheden in WiLD. Je kan namelijk van alle natuur gebruik maken om jouw doel te bereiken: je kan het zo gek maken als je zelf wil. Tijdens de sessie op de Paris Games Week werd de speler in de buurt geplaatst van een kamp vol met vijandige kannibalen. Het is natuurlijk niet slim om deze in je eentje aan te pakken, dus kan je beter een manier zoeken om ze te omzeilen.

Dit werd als volgt gedaan: eerst werd controle genomen over een konijn, om op deze manier ongemerkt het kamp te verkennen. Vervolgens werd controle genomen over een groep kraaien, die de kannibalen afleidde door de aanval in te zetten. Daarna werd de controle overgezet naar een beer, om de vijanden aan te vallen en af te schrikken. Zo was het mogelijk om door het kamp heen te komen, zonder kleurscheuren op te lopen.

Wanneer je controle over een dier neemt, blijft het lichaam van jouw personage wel aanwezig in de game. Hoewel jij op dat moment geen controle over je personage hebt, kan deze wel schade oplopen of zelfs doodgaan. Het is dus belangrijk dat je een goede plek zoekt om dit te doen, bijvoorbeeld in een boom of op een andere veilige plek. Op deze manier kunnen andere dieren of vijanden niet bij je komen, wanneer jij de wereld in vogelvlucht aan het verkennen bent.

wild preview controle over dieren

Enorm dynamisch

WiLD is een enorm dynamische game. Het is belangrijk om rekening te houden met de tijd, want dit speelt een grote rol in de game. Zo zul je op verschillende momenten van de dag verschillende dieren tegenkomen, denk maar aan nachtdieren die overdag slapen.

Verder spelen weersomstandigheden ook een grote rol. WiLD wil dynamische weereffecten neerzetten, waarbij je onder andere kan denken aan veranderende seizoenen. Verblijf je bijvoorbeeld voor een langere tijd in een bepaald gebied, dan zul je merken dat de weersomstandigheden beginnen te veranderen.

Naast weer en tijd, is groei een ander belangrijke factor in de natuur. Dit is in WiLD niet anders. Het plan is daarom om de game te beginnen als kind, waarna jouw personage uitgroeit tot een volwassen persoon, en uiteindelijk oud wordt. Vooralsnog zijn er vier groeifases, namelijk: kind, jeugd, volwassen en oud.

De dieren in WiLD doorlopen deze groeifases ook. Zo kan je welpjes tegenkomen, of juist oudere dieren. En bevindt jouw personage zich in de kind-fase, dan is het bijvoorbeeld makkelijker om jonge dieren te temmen. Op deze manier kan je personage samen met zijn of haar maatjes opgroeien.

wild preview dynamisch

Speel samen met vrienden

Games met een enorme, verkenbare open wereld kennen vaak een groot minpunt: het feit dat de game niet co-op gespeeld kan worden. In WiLD kan dat wel. Hoe deze multiplayer allemaal precies gaat verlopen is nog niet zeker aangezien de game zich nog in vroege stadia van ontwikkeling bevindt, maar er zijn al wel plannen voor.

Het plan is om te werken met een systeem waarbij je jouw speelsessie open kan stellen voor bezoekers. Deze bezoekers kunnen doen wat ze willen, of het nu in je voordeel werkt of niet. Ook zal het dan mogelijk zijn om vrienden uit te nodigen tot jouw game, waarna je samen aan de slag kan. Wil je dat jouw personage een ritje neemt op de rug van je vriend, die op dat moment een beer bestuurt? Dan kan dat gewoon!

WiLD belooft veel goeds

WiLD bevindt zich nog in vroege stadia van ontwikkeling, dus er is weinig definitieve informatie over de game. Veel van deze details zijn gepland, zoals de multiplayer en het ouder worden van je personage. Maar het mag zeker gezegd worden dat de game er veelbelovend uitziet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *