Review: Skillet in TivoliVredenburg

Standard

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor DutchScene en is gepubliceerd op 11 november 2016.

Op donderdagavond 10 november staat Skillet in een uitverkochte TivoliVredenburg. De uit Amerika afkomstige christelijke rockband staat garant voor energieke tracks met ruige vocalen en stampende riffs. Skillet is momenteel op tournee door Europa ter promotie van het nieuwste album, genaamd Unleashed, dat afgelopen zomer verscheen. Vanavond speelt de band een show in de Ronda zaal van het Utrechtse poppodium.

De Amerikaanse rockband Red Sun Rising verzorgt deze avond het voorprogramma. De zaal is al bijna helemaal gevuld voordat de supportact het podium betreedt. Opener “Push” zit vol energie en wordt met veel applaus en gejoel ontvangen door het publiek. Maar daar blijft het dan ook bijna de hele set bij: hoewel de supportband erg goed speelt en een sterke show neerzet, lijkt dit bij het publiek bijna niet aan te komen.

Er is amper eigen initiatief vanuit het publiek; op aanvraag van de frontman wordt er echter wel meegeklapt en tijdens één nummer gaan zelfs de voetjes nog (heel kort) van de vloer. Waar dit aan ligt is niet helemaal duidelijk, want Red Sun Rising domineert het podium. De band maakt enorm goed gebruik van de ruimte die ze hebben (en ze maken zelfs extra ruimte, aangezien een van de bandleden nog een tijdje op een pilaar stond te spelen). Daarnaast is er genoeg aandacht voor muzikale solo’s tijdens de set. Het is jammer dat het publiek er gedurende dit ruime halfuur niet heel erg in mee lijkt te gaan, maar de heren in Red Sun Rising weten zeker hoe ze een show moeten neerzetten.

skillet tivoliRond half negen is het tijd voor Skillet om het podium te betreden. De set begint meteen knallend met de energieke track “Feel Invincible”, afkomstig van het nieuwste album Unleashed. Zowel band als publiek hebben er duidelijk zin in: anders dan tijdens de supportact, leeft het publiek nu wel enorm op. Iedere track wordt begroet met daverend applaus en gejoel en er is waarschijnlijk niet één iemand in de zaal geweest die zijn of haar handen niet in de lucht heeft gehad. Bovendien wordt elke track stuk voor stuk luidkeels meegezongen, wat ook meerdere malen opgemerkt wordt door frontman John Cooper: “You guys are so LOUD!”.

Al vroeg in de set, na een korte drumsolo, blijkt echter dat er zich wat problemen met het drumstel voordoen. Dit wordt door John goed opgelost door zich met het publiek bezig te houden terwijl de drums gefixt worden. Helaas kampt Skillet tijdens deze show een aantal keer met technische mankementen; zo gaat het nogmaals mis met de drums en ook de leadgitaar zorgt later in de show voor problemen. Deze kleine mankementen mogen de pret echter niet drukken en Skillet gaat er professioneel mee om door het publiek er steeds bij te betrekken: zo wordt bijvoorbeeld verteld wat de band allemaal in Utrecht heeft uitgespookt.

Skillet Tivoli 2Na te beginnen met overwegend nieuwere tracks (deze zijn voornamelijk afkomstig van de laatste twee albums, met uitzondering van “Whispers In The Dark”), komen er halverwege de set ook een stel oudere tracks zoals “Comatose”, “The Last Night” en “Those Nights” langs. Opvallend in de setlist is dat Comatose uit 2006 het oudste album is dat gespeeld wordt; tracks van platen als Collide en Invincible schitteren in afwezigheid. De avond wordt gevuld met een anderhalf uur durende mix van tracks van de albums Comatose, Awake, Rise en Unleashed.

Tijdens de tracks die strijkinstrumenten bevatten, komt er bovendien een cellist het podium op. Daarnaast zijn zowel licht als geluid deze avond ook tot in de nopjes verzorgd. Deze punten bieden net even wat extra dimensie aan de gehele live ervaring, die mede hierdoor erg goed uit de verf komt.

Skillet zet deze avond een anderhalf uur durende show vol energie neer. De keiharde riffs en de ruige vocalen van John worden afgewisseld met melodieuze strijkinstrumenten en de schone vocalen van drumster Jen. Het publiek springt, zwaait, joelt en zingt met elke track mee en John laat meerdere malen weten hoezeer de band dit op prijs stelt. De “I love you“s zijn naar het publiek toe dan ook niet schaars deze avond. Het concert wordt afgesloten met de track “Rebirthing” en de daaropvolgende toegift, bestaande uit de track “The Resistance”. Skillet verlaat het podium onder daverend applaus, niet minder dan passend bij de geweldige show die deze band heeft neergezet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *