Review: You Me At Six in Paradiso

Standard

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor DutchScene en is gepubliceerd op 30 maart 2017.

Op woensdagavond 29 maart is You Me At Six in de Nederlandse hoofdstad te vinden voor een concert. Als onderdeel van hun Night People tour, ter ere van het gelijknamige vijfde album, staan de Britse poprockers deze avond in de Grote Zaal van het Paradiso.

De avond wordt geopend door The Amazons, een relatief nieuwe band uit Engeland. In 2014 is de band opgericht en het debuutalbum van The Amazons moet deze zomer verschijnen. De track “In My Mind” van het viertal was eerder dit jaar al een 3FM Megahit en de nummers lijken dan ook redelijk goed over te komen bij het publiek. Er zijn genoeg knikkende hoofden in de zaal te vinden en iedere track wordt afgesloten met redelijk applaus en gejoel. Vooral de belofte van de roodharige zanger om terug te keren naar Nederland, wordt met enthousiasme ontvangen.

The Amazons spelen ongeveer een half uur, waarna de heren rond 8 uur het podium weer verlaten. Tegen die tijd is de zaal al aardig vol gestroomd, hoewel de avond duidelijk niet uitverkocht is. Slechts ongeveer de helft van de tickets voor het concert in de Grote Zaal, waar 1500 mensen in passen, is verkocht en de balkons zijn daarom afgesloten. Dit zorgt er wel voor dat de vloer goed gevuld is wanneer de heren in You Me At Six rond half negen het podium betreden.

Hoewel er wat minder mensen op het concert zijn afgekomen dan wellicht gehoopt, mag dit de pret totaal niet drukken. Vanaf de eerste noot tot het slotakkoord zit de sfeer er namelijk goed in: de hele zaal zingt luidkeels mee op de verschillende nummers en bovendien toont het publiek genoeg initiatief: zo wordt op bijna elk nummer wel meegeklapt, zonder dat zanger Josh Franceschi hier ook maar om hoeft te vragen.

You Me At Six begint de avond met “Night People”, de titeltrack van het nieuwste album van de band. In de setlist zijn voornamelijk nieuwere tracks te vinden, waarbij de albums Night People en Cavalier Youth de boventoon voeren. Ook van het album Sinners Never Sleep worden meerdere nummers gespeeld, waaronder “Loverboy”, “Bite My Tongue” en “Reckless”, die het allemaal zeer goed doen bij het publiek. Ook enkele oudere tracks, waaronder “Underdog” en “Stay With Me” van het album Hold Me Down komen langs in de setlist. Schitterend in afwezigheid zijn tracks van het debuutalbum van de band, Take Off Your Colours.

Tegen het einde van de show vraagt Franceschi aandacht van de zaal voor ene Marco. Hieruit volgt een romantisch huwelijksaanzoek, dat gepaard gaat met enorm luid gejoel en geklap vanuit de zaal. De band neemt rustig de tijd voor het recent verloofde koppel, wat mooi is om te zien: bij veel bands wordt een koppel zo snel mogelijk weer van het podium ‘gejaagd’ om de set te hervatten. Dit aanzoek wordt opgevolgd door de track “No One Does It Better”, afkomstig van het album Sinners Never Sleep.

De set wordt afgesloten met een korte, maar krachtige politieke speech over gelijkheid, die opgevolgd wordt door de track “Take On The World”. Vervolgens wordt het publiek getrakteerd op een encore van drie tracks. Tijdens deze encore grijpt het publiek de kans om nog even helemaal uit haar dak te gaan; zo komen er meerdere crowdsurfers langs en wordt er hard gesprongen en uit volle borst meegezongen op “Lived A Lie”.

Hoewel You Me At Six deze avond geen zalen weet te vullen, wordt dit weer helemaal goed gemaakt door de geweldige sfeer die de hele avond voortduurt en meerdere malen opgemerkt wordt door Franceschi. Een mogelijke verklaring voor de matige opkomst is de wat ongemakkelijke timing; op dezelfde avond speelt de poppunkband Real Friends in de Melkweg, bovendien speelde You Me At Six samen met Lower Than Atlantis een paar maanden geleden nog twee shows in Nederland en staat de band in oktober weer in Eindhoven op het podium. Wellicht hebben meerdere fans hierdoor deze show overgeslagen, maar dan hebben ze wel een geweldige avond gemist.