Review: Sony SRS-X11

Standard

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor XGN.nl en is gepubliceerd op 10 december 2016. 

De Sony SRS-X11 is een draagbare speaker die het begrip ‘draagbaar’ naar een nieuw niveau tilt. Met afmetingen van slechts 6 centimeter aan alle kanten, is de compacte speaker overal mee naar toe te nemen. In deze Sony SRS-X11 review lees je of een klein formaat het enige is wat deze speaker ons te bieden heeft.

De Sony SRS-X11 is een nieuwe telg in de SRS-speaker serie van Sony. Eerder dit jaar kwam grotere broer Sony SRS-XB2 al langs ter review. Voor de grootte van deze nieuwe speaker heeft Sony de eerder verschenen XB2 echter bijna in drieën gesneden, waardoor er een kleine kubus overblijft die gemakkelijk in de palm van je hand past: ideaal om overal mee naartoe te nemen dus.

Maar wanneer je ergens muziek afspeelt, wil je natuurlijk wel dat dit ook nog een beetje naar behoren klinkt. Daarom zetten wij in onze Sony SRS-X11 review alle plus- en minpunten van deze draagbare speaker op een rijtje, zodat jij straks precies weet of je deze kubus aan wil schaffen of niet!

De specs op een rijtje

Om maar even te beginnen met het technische gedeelte: de specs van de speaker. De compacte kubus beschikt over een uitgangsvermogen van 10W; niet enorm veel, maar meer dan genoeg voor casual gebruik. Zet je het volume voluit, dan sta je nog versteld van het geluid dat uit zo’n kleine kubus komt. Daarnaast gaat de batterij, mits volledig opgeladen, zo’n 12 uur mee, maar dit hangt wel af van hoe hard je het volume van de speaker hebt staan.

Achterop de kubus zijn ingangen te vinden voor een stereoministekker en een micro USB-kabel, waarmee je het apparaat kan opladen. De Sony SRS-X11 wordt geleverd met een micro USB kabel, een siliconen polsbandje (voor het geval je de speaker om je pols wil hangen?) en de nodige garantiebewijzen en instructieboekjes.

sony srs-x11 review

Fraai design

Het grootste unique selling point van de SRS-X11 is natuurlijk zijn formaat. Met afmetingen van slechts 61x61x61 millimeter is deze speaker ideaal om overal mee naar toe te nemen: voor in de tuin, mee op vakantie, of naar vrienden toe. De kubus past gemakkelijk in je hand en is daarom enorm handig in gebruik: gooi hem in je tas of desnoods je jaszak en meenemen maar.

Daarnaast ziet de speaker er nog vrij gelikt uit: minimalistisch en strak, zonder onnodige knopjes of andere dingen. Bovendien kan je kiezen uit verschillende leuke kleuren als roze, blauw, rood, wit en natuurlijk zwart, zodat je precies een speaker kan vinden die bij je past. Op het gebied van design scoort de SRS-X11 dus zeker punten met zijn strakke uiterlijk en uiterst draagbare formaat.

sony srs-x11 review

Matige geluidskwaliteit

De speaker mag er dan wel zo mooi uit zien, het oor wil ook wat. Al na een korte luisterperiode blijkt echter dat de Sony SRS-X11 een speaker is die voornamelijk bedoeld is voor mobiel gebruik buitenshuis. Wil je thuis, op een vaste plaats, naar muziek luisteren via een draagbare speaker, dan is een ander (krachtiger) model hier beter voor weggelegd.

Dit komt voornamelijk doordat de geluidskwaliteit van de SRS-X11 niet erg goed te noemen is. Vocalen, elektronische en hoge tonen in genres als pop, dance en elektronische muziek komen nog wel redelijk uit de verf, maar wanneer je bijvoorbeeld een rock- of metalplaat op zet is het geluid bijna niet om aan te horen. Hierbij geldt ook: hoe harder de muziek staat, hoe slechter het klinkt: het geluid zal steeds meer onzuiverheden gaan bevatten.

De SRS-X11 is dus niet voor ieder genre even geschikt: luister je voornamelijk naar mainstream pop of muziek zonder te veel verschillende instrumenten, dan zal je hier nog wel mee uit de voeten kunnen. Houd je echter van complexe muzikale constructies met een grote variatie aan instrumenten, dan kan je beter verder zoeken, want dit levert een hoop ruis en onzuiverheden in het geluid op.

Nu mag je met een prijs die tussen de €50,- en €85,- varieert ook niet te veel verwachten van de kwaliteit, maar toch is dit nog een aardig bedrag om neer te leggen voor iets wat vervolgens geen goed geluid levert. Denk dus eerst goed na of jouw muziekstijl wel past bij deze speaker, anders is het zonde van je geld.

sony srs-x11 review

Gemakkelijk te verbinden

De eerder genoemde instructieboekjes heb je eigenlijk niet eens nodig, want het opzetten van een verbinding met de SRS-X11 gaat enorm gemakkelijk. Wanneer je de kubus (na deze eerst op te laden) voor het eerst opstart bevindt deze zich gelijk in pairing-modus, waardoor je meteen een connectie kan maken met een Bluetooth apparaat zoals je PC of smartphone.

Mocht je meerdere apparaten willen toevoegen, dan is dit ook geen probleem: de Sony SRS-X11 kan tot acht verschillende apparaten onthouden. Om een verbinding te maken met een ander apparaat hoef je slechts de kubus handmatig in pairing-modus te zetten; dit doe je door de aan-knop voor korte tijd ingedrukt te houden totdat het witte lichtje begint te knipperen. Alternatief kan je ook gebruik maken van NFC om de speaker met je Android smartphone te verbinden, door deze slechts kort aan te raken.

Dat de pairing-modus bediend wordt met de aan/uit knop, werkt overigens wel een beetje ongemakkelijk wanneer je de speaker wil uitschakelen. Vaak zal het voorkomen dat je de speaker per ongeluk in pairing-modus zet in plaats van deze uit te schakelen. Niet echt een groot minpunt, maar het doet wel een klein beetje afbreuk aan het gebruiksgemak, wat verder zo goed is.

Ook is de SRS-X11 te verbinden met andere speakers van hetzelfde type, om zo een stereo-geluid te bewerkstelligen. Het zou mooi zijn geweest als dit ook zou werken met andere speakers in de SRS-reeks, maar deze functie werkt helaas alleen met twee verschillende SRS-X11 modellen.

sony srs-x11 review

Sony SRS-X11 Review – Optimaal gebruiksgemak

De Sony SRS-X11 is een compacte speaker die ideaal is voor mensen die hun muziek overal mee naartoe willen nemen. De compacte afmetingen, waardoor de kubus gemakkelijk in je hand past, zorgen ervoor dat de speaker extreem mobiel is en je deze overal mee naartoe kan nemen. Daarnaast is de kubus gemakkelijk in gebruik en gaat het verbinden met apparaten simpel.

Helaas is de geluidskwaliteit echter niet erg goed en valt dit zeker op bij genres met meer instrumenten, zoals rock en metal. Voor de mainstream pop-liefhebber kan de SRS-X11 echter een overtuigend genoeg geluid neerzetten. Zoek je een kwalitatief goede draagbare speaker, dan kan je dus beter even verder zoeken. Wanneer je genoegen neemt met wat mindere kwaliteit, heb je wel een speaker die je overal met je mee kan nemen en er overigens ook nog gelikt uitziet.

Eindoordeel: 6.5