Review: Sony SRS-XB2

Standard

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor XGN.nl en is gepubliceerd op 1 mei 2016.

Een draagbare speaker biedt de ideale uitkomst wanneer je jouw muziek overal mee naartoe wil nemen. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat er ook goed geluid uit komt, zodat je optimaal van je muziek kan genieten. Of je met deze speaker waar krijgt voor je geld, lees je in deze Sony SRS-XB2 review.

De Sony SRS-XB2 is een compacte draagbare speaker, die qua gewicht en grootte ideaal is om mee te nemen. De speaker is in verschillende toffe kleuren verkrijgbaar, zoals rood, blauw, groen of klassiek zwart. Aan de bovenkant van de SRS-XB2 zijn verschillende knoppen te vinden: volumeregelaars, de aan/uit-knop, een knop om inkomende gesprekken te beantwoorden, een knop voor het koppelen van apparaten via Bluetooth en een knop waarmee je de extra bas in kan schakelen.

Geluid is goed, maar niet altijd

Over het algemeen komt er prima geluid uit de SRS-XB2. De kwaliteit is vrij goed voor een kleine speaker en daarbij kan hij ook erg hard, maar dit betekent niet dat de geluidskwaliteit altijd optimaal is. Het voordeel van Bluetooth is dat je niet met kabels zit te klooien, maar dit doet de kwaliteit van het geluid niet altijd ten goede.

Zo komt het voor dat de muziek soms hapert of zelfs abrupt stopt. Ook is er af en toe veel ruis te horen door de muziek heen. Wanneer de speaker naar behoren functioneert, is de geluidskwaliteit echter prima, alhoewel dat wel per muziekgenre verschilt.

Zo doen genres met veel elektronische invloeden, zoals pop en dance, het stukken beter dan genres als rock en metal. De elektroniche tonen worden veelal helder afgespeeld en de extra bas (die je zelf aan- en uit kan zetten) voegt dan echt wat toe. Muziek met keiharde gitaren bevat meer ruis en komt minder goed over, en de extra bas kan je daar beter bij uitzetten.

sony srs-xb2 review

Handig in gebruik

De SRS-XB2 is enorm gemakkelijk te gebruiken. Het koppelen van de speaker met een computer of smartphone gaat binnen een paar seconden en wanneer een apparaat eenmaal gekoppeld is, zal de speaker deze automatisch herkennen. Verbinding maken tussen een apparaat en de speaker kan zowel via NFC als Bluetooth.

De knoppen aan de bovenzijde van de speaker zijn ook handig: ben je niet bij je apparaat in de buurt, dan kan je alsnog het volume regelen, de extra bas aanzetten of inkomende gesprekken opnemen. Wat nog mist, is een knop voor het kiezen van nummers. Wil je het volgende liedje afspelen, dan moet je dit toch echt via je telefoon of computer doen.

Het is daarnaast erg handig dat de SRS-XB2 waterbestendig is. Dit betekent dus dat je de speaker zonder zorgen overal mee naartoe kan nemen. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je ermee het zwembad in gaat of iets dergelijks, maar om wat regen of spatwater hoef je je geen zorgen te maken.

sony srs-xb2 review

Specs en prijs

De Sony SRS-XB2 beschikt over een grotere batterij, die tot 12 uur mee gaat zonder dat je deze op hoeft te laden. Wanneer je de speaker wel moet opladen, gaat dit gemakkelijk met de bijgeleverde oplader. De 42mm speaker is op verschillende vlakken speciaal ontworpen op diepe basnoten te kunnen leveren. Wanneer je twee SRS-XB2’s hebt kan je deze stereo geluid laten afspelen: dit stel je gemakkelijk in via een klein knopje aan de zijkant.

Voor de speaker ben je 119 euro kwijt. Het is een vrij hoog bedrag, maar daarvoor krijg je ook wel wat. Zeker voor de dance en basliefhebber is de speaker erg geschikt. Hou je meer van rock, metal of andere muziek met weinig bas of elektronische tonen, dan kan je voor dat bedrag beter voor een andere speaker kiezen.

sony srs-xb2 review

Sony SRS-XB2 review – Perfect voor basliefhebbers

Hou je van diepe, keiharde basnoten en ben je op zoek naar een handige en compacte speaker? Dan is de Sony SRS-XB2 ideaal voor jou. De speaker is gemakkelijk in gebruik en biedt over het algemeen prima geluid. De speaker is zonder gedoe aan te sluiten op een laptop of telefoon via NFC of Bluetooth, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat deze nat wordt wanneer je hem meeneemt.

Eindcijfer: 7.5

One thought on “Review: Sony SRS-XB2

Comments are closed.